
HASTANEMİZ ACİL SERVİSİ UZMANI UZM.DR. AYTAÇ NERGİZ HALK ARASINDA (DELİ BAL) OLARAK BİLİNEN BAL TÜKETİMİ HAKKINDA UYARILARDA BULUNDU.
DELİBAL: Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üretilen ve halk arasında şifalı bal olarak adlandırılan bu balın, yüksek konsantrasyonda andromedotoksin içerdiği bilinmektedir. Bu durum, işlem görmemiş ve doğrudan üreticiden alınan balın tüketilmesiyle zehirlenmelere neden olmaktadır. Zehirlenmenin klinik bulguları, alınan toksin miktarına bağlı olarak değişmekte ve bazı durumlarda hayatı tehdit edici tablolar ortaya çıkabilmektedir. Semptomlar 30dk 3saat içerisinde görülebilmektedir.
En sık görülen semptomlar;
• Tansiyon düşüklüğü
• Kalbin yavaşlaması(Bradikardi)
• Terleme
• Bulantı ve kusma
• Baş dönmesi
• Bilinç değişikliği
• Senkop
• Diplopi (çift görme)
• Bulanık görme
• Hipersalivasyon (aşırı tükürük salgısı)
Bu durumlar olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Sağlıklı günler dilerim.
Uzm.Dr.Aytaç NERGİZ