İDRAR KAÇIRMA KABUSUNUZ OLMASIN...
HASTANEMİZ BAŞHEKİMİ ÜROLOJİ UZMANI OP.DR. BERK YASİN EKENCİ BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU
Mesanenin (idrar torbası) temel görevi idrarı depolamak ve sosyal kurallar içerisinde uygun zaman ve mekan oluştuğunda idrarın boşaltılmasını sağlamaktır. İnkontinans (idrar kaçırma) ise çeşitli hastalıklar veya sebeplerden dolayı hastanın isteği dışında idrarın vücuttan dışarı atılması duru mudur. Kadınlarda idrar kaçırma erkeklerden daha sık görülmektedir. Toplumda yanlış bir düşünce ise idrar kaçırmanın yaşlanmaya bağlı doğal bir durum olarak düşünmesidir. Kadınların psikolojik ve fizyolojik sağlıklarının iyileştirilmesi toplum sağlığının yapıtaşlarından biridir. İdrar kaçırma durumu hiçbir şekilde normalleştirilmemeli ve bu konuda uzmanlaşmış doktorlar ile mutlaka görüşülmelidir.
Kadınlarda idrar kaçırma; doğum, menopoz, aşırı kilo, kronik öksürük gibi nedenlerle pelvik taban kaslarının zayıflaması sonucu ortaya çıkabilir. Kabaca idrar kaçırma tipleri; öksürme, gülme, ağır kaldırma gibi durumlar ile oluşan stres tıp inkontinans, aniden gelen idrarın kaçırılması sıkışma tıp inkontinans, iki tıpın birlikte görülmesi karışık tıp inkontinans olarak özetlenebilir.
Tedavinin birinci basamağı yaşam tarzının değiştirilmesi ile başlamaktadır. Sıvı tüketiminin düzenlenmesi, sağlıklı bir diyet programı uygulanması, fazla kiloların verilmesi, düzenli egzersiz yapılması en önemli tedavidir. İdrar torbası eğitimi, tuvalet alışkanlıklarının düzenlenmesi ve pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi tedavinin başka bir parçasıdır. Daha şiddetli idrar kaçırmaları olan veya birinci basamak tedaviler sonrasında şikayetleri devam eden hastalarda medikal (ilaç) tedavi veya cerrahi işlemler planlanabilinir. İdrar kaçırmanın normal bir durum olmadığı ve çoğunlukla tedavi edilebilir bir durum olduğu toplum tarafından bilinmelidir. İdrar kaçırma şikayetleri olan tüm hastaların uzman hekimlere muayene olarak sebebinin ortaya konulması gerekmektedir.