MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI BİLGİLENDİRMELERİMİZ DEVAM EDİYOR
07 Ekim 2024


*MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI BİLGİLENDİRMELERİMİZ DEVAM EDİYOR*
Mantar doğal alanlarda özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi yağışlı aylarda yetişmektedir. İlimizin gerek orman ve bitki örtüsü açısından zengin coğrafi yapısı gerek ise iklim özellikleri mantar bulunmasını kolaylaştırmakta bu durum ise mantar zehirlenmeleri açısından risk oluşturmaktadır.
Öncelikle bilinmelidir ki zehirli mantarlar gözle ayırt edilemez. Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz. Zehirli bir mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi zehrinin etkisini yok etmez. Mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez.
*Dolayısıyla mantar zehirlenmesinden korunmak için tek etkili yol doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemektir.*
Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için mantar toplamayı bir aktivite olarak görmemeniz, zehirli olma ihtimali bulunan doğal ortamlardan toplandığını bildiğiniz mantarları tüketmemeniz ve riskli durumlarda hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmemeniz önem arz etmektedir.
Bu kapsamda, İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başakanı Dr. Mehmet YILDIRIM ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Hasan Burak KAYA bilgilendirmede bulundular.