13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ
13 Eylül 2024

sepsi

13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ
Sepsis (halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi) vücudun çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlara (zatürre, ishal gibi) tepki olarak kendi doku ve organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkar. Erken tanı konulmaz ve tedavi hemen başlanmaz ise tüm vücudu etkileyen şok, çoklu organ yetmezliği, sakatlık ve ölümlere yol açabilen bir klinik durumdur. Sepsis vakalarının %80’i bir hastane dışında meydana gelmektedir.
Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası olmakta ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanmaktadır. Dünya çapındaki ölümlerin 5’de 1’i sepsisle ilişkili olmakta ve 2,8 saniyede 1 kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sepsis nedeniyle yaşanan vefatların, tüm dünyadaki toplam can kayıplarının %20’sini oluşturduğu tahmin edilmekle birlikte vefat sayısın sepsis yaşanan ülkelerin koşullarına göre %15 ila %50’si arasında değiştiği saptanmıştır. Sepsisten iyileşenlerin %50’ye yakınında uzun vadede fiziksel ve/veya psikolojik etkiler olmaktadır. Sepsis hastanelerdeki ölüm nedenlerinin, hastaneye yeniden yatışların ve sağlık hizmeti maliyetlerinin birinci nedenidir
Sepsis; vücudumuzda oluşan enfeksiyonun bagışıklık sistemini tetikleyip kendi doku ve organlarına hasar vermesidir.
Belirtileri;
*Ateş
*Halsizlik iştahsızlık
*Nefes Darlığı
*İdrar yapmada zorluk
*Tansiyonda düşme ve çarpıntı
Alınması Gereken Önlemler;
*Erken teşhis ve tedavi
*Aşılama
*Bireysel hijyen
Ölüm riski çok yüksektir ve erken tedavi bu oranı çok azaltır. Farkındalık Hayat Kurtarır.
Bir enfeksiyon sepsis kliniğine doğru ilerliyorsa en kısa sürede tanı konması ve uygun antibiyotik ile tedavi edilmesi sepsisi kontrol altına alır ve hayatları kurtarır. Erken tanı ve tedavi ile sepsise bağlı ölümlerin yaklaşık yarısı önlenebilmektedir.