ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI UZM.DR. KÜBRA KARANALBANT MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN UYARDI.
04 Eylül 2024

maymun çiçeği

ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI UZM.DR. KÜBRA KARANALBANT MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN UYARDI.
Maymun Çiçeği hastalığının etkeni maymun çiçeği virusu (Monkeypox Virus); çiçek virusuna akraba bir DNA virusudur. Adında “maymun” geçmekle birlikte maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen bir hastalıktır. Maymun çiçeği hastalığı olarak isimlendirilmesinin nedeni, ilk olarak 1958’de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir hastalık salgını yapınca farkına varılmış olmasıdır.
Virus infekte insanın vücut sıvılarına, cilt lezyonlarına doğrudan temas ile direkt olarak veya yine bunlarla kirlenmiş cansız maddelerle temas ile dolaylı olarak cilt ve mukozalar yoluyla bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşma kesin olmamakla birlikte yakın temas söz konusu olduğundan cinsel ilişki sırasında bulaşması mümkündür.
Maymun çiçeği hastalığı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntülere) neden olur. Yakınmalar, virus ile temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkar, genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Afrika’daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden %85 kadar koruma sağlayacağını bildirmektedir.
29 Haziran 2022 itibariyle ülkemizde bir olgu tespit edilmiş olup henüz bildirilen başka bir olgu bulunmamaktadır.