KAN VER YAŞAM OL!! 8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ
15 Mayıs 2024

  • 00

KAN VER YAŞAM OL!! 8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ
Akdeniz Anemisi (TALASEMİ ) Nedir?
Çocuklara anne ve babadan kalıtım yolu ile geçen ancak önlenebilen bir kan hastalığıdır. Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görülen halk sağlığı sorunu bu nedenle Akdeniz anemisi olarak da adlandırılır. Dünya genelinde her yıl 4000’e yakın Akdeniz anemisi hastası dünyaya geliyor ve taşıyıcıların saptanması, doğum öncesi tanı konulabilmesi ve genetik danışma ile engellenebilir bir hastalık olması sayesinde de tedavi edilebiliyor.
Akdeniz Anemisinin Nedenleri Nedir?
Hastalığın en yaygın nedeninin bozuk hemoglobin molekülleri olduğunu bilmelisiniz. Anne ve babadan çocuğa aktarılan bozuk genler, bu rahatsızlığın yaşanmasına neden olabiliyor. Kanda bulunan alyuvarlar da hem ve globin olarak adlandırılan 2 kısım bulunur. Globin ise beta ve alfa olarak ikiye ayrılır. Genlerle yönetilen bu zincirlerden birinin eksik ya da yetersiz olması durumunda Talasemi olarak adlandırılan Akdeniz anemisi rahatsızlığı meydana gelebiliyor.
Akdeniz Anemisi Belirtileri?
Rahatsızlık 3 farklı şekilde görülebiliyor ve bu belirtiler hastalığın tipine bağlı olarak değişebiliyor. Bunlardan biri olan talasemi majör, hastalığın en şiddetli formu. Majör Akdeniz anemisi belirtileri ise şöyle:
İştahsızlık,Gelişmede gerilik yaşanması,Solukluk,Çok sık enfeksiyon yaşama,Cildin sarılaşması,Karaciğer ve dalağın büyümesine bağlı olarak karında şişlik,Kalp büyümesi,Çarpıntı yaşanması,Kalpte yetersizlik,Kemiklerin ince ve kırılgan olması,Yüz kemiklerinin belirginleşmesi,Aşırı yorgunluk yaşanması,Baş dönmeleri,Bacak ve diğer kemiklerde ağrı olması
Akdeniz Anemisi Çeşitleri Nelerdir?
“Akdeniz anemisi nedir?” sorusu kadar bu rahatsızlığı çeşitleri de merak edilen konular arasındadır. Akdeniz anemisi klinik olarak 4 farklı şekilde yaşanır:
Major Akdeniz anemisi
Minör Akdeniz anemisi
İntermedia Akdeniz anemisi
Minima Akdeniz anemisi diye sıralanabilir.
Akdeniz Anemisinin Tedavisi
Akdeniz anemisi tedavisi, hastalığın seyri için oldukça önemli. Taşıyıcı olan hastalarının çoğu tedaviye ihtiyaç duymaz ancak talasemi majör hastaların tedavisinin ömür boyu sürdürülmesi gerekir. Bu hastalar, her 3-4 haftada 1 olacak şekilde kan desteğine ihtiyaç duyar. Ancak hastalara kan transfüzyonu yapılması ile vücutta demir birikimi olabilir ve buna bağlı olarak çeşitli çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bunun önüne geçmek adına da şelasyon tedavisi uygulanır. Bunun yanında uygun vericiden alınan kök hücre ile kök hücre tedavisi de bir diğer seçenektir.
Akdeniz Anemisinin Kalıtsal Aktarımı
Talasemi genellikle 2 türlü ortaya çıkar: Anne ve babadan gelen HBB genlerinde talasemiye neden olan genin bulunması ile bebek hasta olarak doğar ya da ebeveynlerden yalnızca birinde hastalığı taşıyan genin geçmesi ile çocuk taşıyıcı olur. Kişilerin Akdeniz anemisi taşıyıcısı olması durumunda kişide belirti görülmez ancak genleri bu hastalığı taşımaya devam eder.
Bizde İnebolu Devlet Hastanesi Yönetimi olarak evlenmeden önce kan testinizi yaptırmanızı öneriyoruz.