RAMAZAN AYINDA BESLENMEMİZ NASIL OLMALI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.
13 Mart 2024


RAMAZAN AYINDA BESLENMEMİZ NASIL OLMALI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.

Ramazan ayında üç veya daha fazla öğün sayısı ile gün içerisinde alamadığınız besin öğesi ihtiyaçlarınızı dengeli bir şekilde sağlayabilir , hem sağlınızdan ödün vermeyip hem de olumsuz kilo değişimlerinin önüne geçebilirsiniz

Öncelikle sahura kalkarak gün içerisindeki kan şekeri düşüklüğü, yorgunluk, halsizlik, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi bir çok durumu engellemiş olursunuz.

Sahurda tercih edilen yiyeceklerde en az sahura kalkmak kadar önemlidir. Gece yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle sahurda genel olarak midede uzun süre kalarak tok kalmanızı sağlayacak, kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak ve sıvı dengesini sağlayacak besinler seçilmelidir.

Sahur için kahvaltı tercihi , bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Az tuzlu peynir, yumurta, süt- yoğurt , lifli gıdalar ve çiğ sebzeler ideal bir sahur sofrası için yeterlidir. Meyve olarak muz sıklıkla tüketilebilir.  Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi bir tercih olur.

Sahurda ana yemek tercih edilirse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilebilir.

Sıvı desteği için; az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, bol su ve maden suyu seçilebilir. İftar saatinden sonra sahura kadar gün içinde almanız gereken 1,5 - 2,5 litre suyu almalısınız. Diüretik etki göstererek vücuttan su atımını kolaylaştıran çay ve kahveyi Ramazan aylarında aşırı tüketmeyin.

İftarda şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler ve tatlılar, yüksek kalorili olmaları nedeniyle oruç tutanlarda kilo artışına neden oluyor. Kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabiliyor. Sucuk, salam, pastırma ve benzeri ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için yenilmesi riskli olan besin grubundadırlar.

İftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile başlayarak, ana yemeğe 15 dk. kadar sonra geçilmesi daha uygundur.

Ana yemek 1 porsiyon et veya tavuklu sebze yemeği veya balık – tavuk veya kurubaklagil yemeği salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) 1 – 2 dilim ekmek / pide veya 5 – 6 kaşık pilav / bulgur şeklinde olabilir

İftardan sonra ise 1 bardak süt veya yoğurt veya 10 – 15 fındık / badem + 1 meyve VEYA (Haftada 2 kez ara öğün yerine sütlü / meyveli tatlılar yenilebilir.

Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmenizi dilerim.